Localització

Els projectes s’han realitzat a la vila de Guiba, província de Zoundweogo, que està situada a la regió centre sud de Burkina Faso, a 80 Km al sud de la capital Ouagadougou.

Descripció general del projecte

L’execució del projecte ha consistit en la construcció d’un centre agro-ecològic de formació agrícola i ramadera per als adolescents del Centre d’Acollida de Guiba i altres joves de la zona, entre els anys 2012 i 2013. Aquestes infraestructures estan dotades d’una granja de gallines i de porcs, que alhora permeten la generació de recursos per al manteniment del Centre d’Acollida d’Infants de Guiba, on s’ubica el projecte, amb l’objectiu de que el Centre d’acollida esdevingui financerament autònom en un període de 5 anys.

Construcció d’un centre d’infants orfes i de discapacitats a Guiba

El projecte és una iniciativa de l’Associació Solidaritté Aux Enfants Vulnerables (SAEV) de la Vila de Guiba, a 85 km al sud de la capital del país (Ouagadougou). Febrer 2009 / Abril 2010.

Al centre hem construït dormitoris per a 40 infants, una fosa sèptica, 3 dutxes, 3 latrines i lavabos, un menjador, una cuina i un magatzem. També vam realitzat l’equipament del mobiliari i electrodomèstics necessaris als dormitoris, el menjador i la cuina (cuina i frigorífic)

També s’ha realitzat la instal·lació d’aigua potable i electricitat, pel subministrament del centre i el funcionament de la bomba del pou i el dipòsit d’aigua, mitjançant la construcció d’un pou, un dipòsit d’aigua elevat de 10m3 i l’obtenció d’energia elèctrica renovable provenient de plaques solars.

També s’ha realitzat la instal·lació d’aigua potable i electricitat, pel subministrament del centre i el funcionament de la bomba del pou i el dipòsit d’aigua, mitjançant la construcció d’un pou, un dipòsit d’aigua elevat de 10m3 i l’obtenció d’energia elèctrica renovable provenient de plaques solars.

L’Associació Solidarité Aux Enfants Vulnerables (SAEV) ha iniciat activitats ramaderes i agrícoles pel manteniment del centre: s’han plantat 800 arbres fruiters, ha conreat blat de moro, llegums i altres hortalisses (tomàquets, mongetes, pebrots, pastanagues,…), s’ha construït un petit estable i un galliner. i s’han comprat 30 gallines, 5 ovelles, 5 cabres. 4 galls d’indi, 6 ànecs… L’altre objectiu d’aquest projecte és contribuir al desenvolupament de la població més vulnerable a través d’ajudes directes i l’aprofitament dels propis recursos: formació de dones en: l’atenció dels infants, alimentació, higiene, prevenció de malalties… i en la realització d’activitats per millorar la seva economia: manufactures, conreus… També està treballant per la millora de la qualitat de vida de les persones discapacitades físiques: facilitant la mobilitat amb la donació de cadires de rodes, l’alfabetització dels infants i joves discapacitats.

S’està efectuant l’apadrinament dels infants del centre, per part de famílies de Catalunya, això permet assolir una part de les despeses de funcionament del centre, complementant els recursos i les activitats d’auto abastiment que s’han iniciat a nivell agrícola i ramader.

ACAU també ha enviat entre les dues fases un total de 480Kg de material divers: medicaments, llet infantil i altres productes alimentaris, roba i joguets.

A part de la construcció d’infraestructures, el nostre programa d’ajuda a Burkina Faso inclou també: enviament de medicaments roba, aliments (especialment llet en pols pels infants) i l’apadrinament dels nens acollits als centres construïts.

S’està efectuant l’apadrinament dels infants del centre, per part de famílies de Catalunya, això permet assolir una part de les despeses de funcionament del centre, complementant els recursos i les activitats d’auto abastiment que s’han iniciat a nivell agrícola i ramader.

ACAU també ha enviat entre les dues fases un total de 480Kg de material divers: medicaments, llet infantil i altres productes alimentaris, roba i joguets.

A part de la construcció d’infraestructures, el nostre programa d’ajuda a Burkina Faso inclou també: enviament de medicaments roba, aliments (especialment llet en pols pels infants) i l’apadrinament dels nens acollits als centres construïts.

Centre Agroecològic de formació a Guiba

 • Construcció d’una granja de porcs i una altra de gallines
 • Compra de material agrícola i ramader
 • Contractació de personal especialitzat
 • Formació de joves en activitats agroramaderes
 • Desenvolupament d’activitats agrícoles i ramaderes

La granja de gallines i la porquera són dues construccions sòlides i dotades de l’equipament necessari per a la cria i engreixament de gallines i de porcs.

S’han contractat personal expert per a l’explotació ramadera i agrícola i la formació de joves.

S’han comprat 250 gallines ponedores d’ous

La venda dels ous genera mensualment beneficis per a la sostenibilitat de la granja i millora l’alimentació dels infants del Centre d’Acollida de Guiba.

S’han comprat 9 porcs (8 femelles i 1 mascle) per a la cria de porcs.

El primer any de funcionament va generar 26 porquets , venuts després del seu engreixament

A la granja també hi ha 60 pollastres, 3 ovelles, 3 cabres, 3 ànecs, 20 coloms, 30 conills, 20 pintades i 1 ase, aquest s’utilitza en les tasques de conreu.

Coincidint amb l’inici de l’epoca de pluges es planten llavors de blat de moro, llegums,…L’explotació agrícola produeix productes d’autoconsum bàsicament , també es comercialitzen alguns excedents.

S’han plantat 100 mangos i altres arbres fruiters que ja comencen a produir fruits.

Beneficiaris directes

• 40 nens/nenes, d’edats entre 0 i 16 anys, acollits al centre, es beneficien dels recursos generats.
• Un mínim de 6 joves de 14-18 anys reben formació en tècniques agro-ecològiques
• Un nombre indeterminat de persones dels poblats de les rodalies són assessorades per a la millora de les seves activitats agro-ramaderes.

Beneficiaris indirectes

Tota la població de Guiba (1500 habitants) i d’altres aldees properes, poden rebre assessorament en els seves explotacions agro-ramaderes, contribuint a la millora dels seus recursos.

Perforació de 15 pous a Guiba

Amb l’objectiu general de contribuir a la millora de les condicions de vida de la Comunitat Rural de Guiba, seguint les recomanacions del Pla de Devélopement de la Commune de Guiba (2009-2013), les pròpies autoritats locals, soli.liciten a la nostra entitat ajuda per a la perforació de pous , arribant per sota de la capa freàtica profunda i instal•lació de bombes manuals, per a facilitar el proveïment estable d’aigua potable i de bona qualitat i millorar les condicions d’higiene i de salut de la població.

Beneficiaris:

Hem perforat 16 pous a cadascuna de les viles de Loumbila, Sandeba, Bangmiougou, Guiba, Dissomey , Banguesom, Boura, Bilbalongo , Saonghin , Lycée Départemental de Guiba, Guéré, Yakin, Ouetinga, Toemissi, Kougbaga i Garancé,

Implicació i participació dels seus beneficiaris

L’aigua és un recurs molt apreciat pels habitants de la zona, la perforació dels pous te una repercussió molt positiva en la població, cosa que assegura la seva motivació i implicació en el projecte. El protagonisme de les poblacions autòctones es fonamental en la construcció, gestió i manteniment dels pous perforats.
Aquesta implicació es manifesta amb:

 • Creació d’un Comitè de Gestió de l’Aigua a cada poble. Cada Comitè està integrat per 7 persones de la pròpia comunitat de beneficiaris: president, secretari, tresorer, 2 higienistes: responsables de la formació en salut i higiene , dels controls de qualitat de l’aigua) i 2 mecànincs formats en manteniment dels pous i reparació de les bombes d’aigua.
 • Els beneficiaris han fet una aportació econòmica per a la perforació dels pous, que ha estat gestionat pels Comitès Locals de Gestió de l’Aigua. Ells són els propietaris i responsables del manteniment del pou per a la conservació i reparació d’avaries de la bomba.
 • Participació dels veïns del pobles en la formació sobre: correcta utilització dels pous i bombes, higiene en la manipulació i consum de l’aigua i altres aspectes de salut relacionats amb l’aigua.
 • Participació econòmica amb la creació d’un fons comú amb l’aportació de petites quotes anuals pel consum d’aigua, destinat al finançament de les despeses de manteniment i la formació de tècnics reparadors de bombes dins de cada comunitat.

Resultats aconseguits:

 • Els 15 pous dotats amb bomba manual subministren aigua potable a les poblacions rurals on s’ubiquen.
 • A cada poble s’ha creat un Comitè de Gestió de l’Aigua format pels d’usuaris de l’aigua per a vetllar pel manteniment dels pous: controls de potabilitat, manteniment de la bomba.
 • Els pous perforants per sota de la zona freàtica, permeten el subministrament d’aigua tot l’any, pal·liant la manca d’aigua de la població
 • Milloren les condicions higièniques i de salut de la població gràcies a la formació en higiene i salut en relació al consum de l’aigua, en la que participen dones de cada poble.
 • Des d’una perspectiva de gènere, les dones i les nenes dels pobles tenen pous a una distància màxima de 1,5 Km i poden dedicar el seu temps a la formació i altres activitats que facilitin el seu desenvolupament humà.
 • A cada població s’han format tècnics joves pel manteniment dels pous: controls de potabilitat, manteniment de la bomba.
 • L’aigua permet la cria d’animals de granja per l’autoconsum de les famílies mes pobres.

Escola d’ensenyament secundari de Guiba

El projecte és una iniciativa de les autoritats locals, de la pròpia direcció el centre i del Ministeri d’Ensenyament burkinabé. Davant la deficiència dels recursos públics per assolir la construcció de les infraestructures necessàries, han sol·licitat la nostra cooperació per a l’ampliació del centre i la millora de l’ensenyament a la província Zoundweogo

Un cop construït el centre escolar el finançament del funcionament del centre és a càrrec del Ministeri d’Ensenyament de Burkina Faso.

L’escola ha estat ampliada construint 5 noves aules, incrementant la capacitat total del centre fins a 550 alumnes, (abans la capacitat era per 350).

Amb l’ampliació s’han destinat 2 aules per primer cicle i 3 aules per cursar el 2n cicle de secundària. Abans d’aquesta ampliació els alumnes de 2n cicle havien d’anar a la capital, Ouagadougou, a 80 km. Aquest centre és l’únic de tota la província.